torstai 24. helmikuuta 2011

J:n matkaodotukset: top 5-ruoat


Vähän subjektiivisempaa tekstiä tähän väliin. Helmikuu on hiljalleen lopuillaan ja matka lähestyy vääjäämättä tuolla kaukana tulevaisuudessa. Ulkona pakkanen paukkuu ja välillä tuntuu siltä, ettei koskaan tule se hetki kun helteisessä säässä juna lähtee Pariisin asemalta kohti etelää mukanaan neljä kokemäkeläistä reppureissaajaa. Ajatukset kuitenkin siintävät kesässä tasaisin väliajoin. Siksi ajattelinkin kirjoittaa matkaodotuksista ja aloittaa ruoalla. Toivottavasti muutkin matkaajat innostuvat listamaan ehkä jotain, tai eipä sen väliä, itse ainakin kirjoittelen. Ja ei, en ole kerännyt mitään karppiruokia tänne, vaikka kevään trendi on ollutkin sellainen. Lista sisältää niin isompia kokonaisuuksia kuin pienempiä palasia. Paremmuusjärjestykseen näitä on paha laittaa, joten älkää keskittykö numeroon vaan itse lajiin.

1. Ranskan tuoreet elintarvikkeet
Kokemuksella voin jo etukäteen sanoa, että monipuolisuus tulee yllättämään ainakin osan matkaporukasta. Voi sitä kirjoa juustoista, leikkeleistä, kaloista ja äyriäisistä sekä oikeastaan kaikesta muusta. Itselleni tärkeimmät ovat monipuoliset vaihtoehdot homejuustoja sekä (sini)simpukat. Päivän ateriat voi helposti kattaa monipuolisella valikoimalla leikkeleitä, juustoja ja hedelmiä. Kaikki ovat tietenkin tarjolla erityisen tuoreina.

2. Leivonnaiset
Onko parempaa päivänaloitusta kuin ranskalaiset patongit, voisarvet ja suklaapullat. Kaloreista viis, mutta nämä maistuvat vaan paikanpäällä niin paljon paremmilta kuin kotosuomessa. Samaan kastiin voidaan laskea myös Saksan kirjavat sämpylävalikoimat. Eli Poliisikoira Rexistä tuttuja kinkkusämpylöitä väki mättää ihan oikeastikkin. Parasta näissäkin on se, ettei Keski-Euroopassa saa oikeastaan ikinä kuivunutta leipää, vaan kaupoiss myydään samana päivänä paistettua kakkoa.

3. Fish 'n' Chips
Tämän traditionaalisen brittisafkan nauttimisesta on mennyt jo vuosia, mutta kesällä koittaa taas aika tavata vanha ''ystävä''. Uppopaistettua turskaa ja ranskalaisia perunoita ei ole välttämättä se monipuolisin ja terveellisin lounas, mutta maistuvaa silti. Brittien vastine Suomen makkaraperunoille. Lontoossa tarjontaa löytyy mahdottomasti, niin kaduilla olevista kioskeista ja kojuista, kuin ravintoloistakin.

4. Venetsian päivällinen
Sanotaanko että nelonen menee enemmänkin tilanteeksi kuin ruoaksi, mutta ihan sama. Päiväretki Venetsiaan tulee olemaan ikimuistoinen ja samoin ruokailu, jos niin halutaan. Monenmoista ravintolaa löytyy ja useimmat upeilla maisemilla. Pahimpaan turistirysään ei tietenkään kannata jäädä, mutta keskikastistakin löytyy silmiähiveleviä paikkoja. Samalla italialaiset perinneherkut pääsevät oikeuksiinsa; tunnettu tosiasia kun on että mm. italialainen pizza on täysin eri planeetalta kuin Kokemäen Beldassa valmistettu ''aito'' pizza.

5. Tsekkiläinen olutvalikoima
Kesä on kuumaa aikaa ja matkaaja tarvitsee vilvoitusta tasaisin väliajoin. Prahassa oluessa valikoimaa riittää ja hinta on matalalla. Suomessa tästä oluenvalmistuksen MM-kandidaatista saa otetta vain suurimpien panimoiden luomusten muodossa, mutta paikanpäällä valikoima on reilusti isompi. Itseäni kiinnostaa erityisesti pienpanimoiden erikoisuudet ja reilireissun viimeiset päivät tarjoavatkin hienon mahdollisuuden niihin tutustumiseen. Villen ja Eetun ammattitaito lähiaikaisimman reissun ansiosta tulee toivottavasti hyödyksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti